Spa och avkoppling

Kanske längtar du och din käraste efter avkoppling och en chans att ställa om batterierna? Planerar du en företagskonferens där temat handlar om att just varva ned och komma tillbaka till jobbet med god energi? I så fall är en lång- eller kortweekend på ett komplett spa den utmärkta idén.

I Sverige finns det gott om välskötta spaanläggningar i de många herrgårdar, strandhotell och nyrenoverade slott landet över. Vitsen med en spa- och friskvårdsbehandling är att man skall känna full harmoni, inte bara genom den exklusiva anläggningen, utan även genom de rogivande och vackra naturomgivningarna.

Växande trend

Hälso- och sparesor är en trend som fortsätter att växa i takt med att Sverige bryr sig mer om kropp och själ än någonsin. Media och Internet är inte helt oväntat drivande faktorer bakom det mästa inom friskvård och hälsa. Söker du till exempel på frasen ”hälsa och spa” i Google kommer du se fullt med intressanta alternativ av exklusiva och sköna spaanläggningar som erbjuder precis allt du kan önska inom massage, yoga, wellness och hälsorelaterade behandlingar. Även om det tidigare varit kvinnor som varit den köpstarkaste gruppen är kundgruppen betydligt jämnare fördelad mellan könen. Numera inkluderas även gruppen företagspersonal som gärna åker iväg tillsammans i formen av en konferensresa för stresshantering och team-building.

Spa i Sverige och internationellt

Spatrenden nått storstäderna i Sverige starkast, inte minst på grund av det stressiga arbetsliv man tvingas utstå varje vecka i landets största städer. På sistone har dock andra städer blivit minst lika populära spaorter; bland dem Örebro, Ystad, Ängelholm, Varberg och Falkenberg. Tack vare närhet till vacker natur samt vatten och hav, är dessa platser optimala i ett avkopplande syfte.

Blickar man utanför Sverige har flera researrangörer intresserat sig alltmer för Centraleuropa som spadestination. Städer som Budapest, Prag och Riga har samtliga fantastiska naturmiljöer samtidigt som priserna fortfarande är låga. Bland orter från ”närr och fjärran” kan Dubai och Thailand nämnas som trots sina avstånd fortfarande besöks av svenskar i hög grad.